Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

FaR-fysisk aktivitet på recept


FaR

Rörelse på recept kan i många fall vara den bästa medicinen.
Det innebär att du får ett recept på en fysisk aktivitet som är anpassad till dina egna förutsättningar och önskemål.Hos oss på Kågedalens Ryttarförening kan du rida enskild ridning till rabatterat pris med ditt recept.
Hos oss arbetar yrkesutbildad personal, diplomerade ridlärare, handikapp och -aktivitetshandledare som hjälper dig med din individuella träning.

Vi välkomnar både dig som rider, ridit tidigare och dig som aldrig tidigare ridit till vår verksamhet.

Vi anpassar ridningen och hästmaterialet utifrån dina fysiska förmågor , kondition och kunskaper. Ridning är en fysisk sport som går att utöva på många olika nivåer.

Kontakta oss för förfrågningar och tidsbokning kring vår verksamhet.
0910-723 000


ratt_i_sadeln

Några av ridningens fysiska effekter…

Balans och kroppshållning
Hästens rörelsemönster försätter en ryttare ur balans.
Detta resulterar i att ryttarens muskulatur måste spännas och slappnas för att anpassa kroppen till dessa rörelser och hålla en god balans.
Denna träning når djup muskulaturen och olika övningar ökar på balansträningen efter hand.
Hästen har rytmiska rörelser som i skritt nästan ger exakt rörelse för vad som är ett normalt gångmönster för bäcken, ben och bål hos människan.
Dessa rörelser kan bidra till att återuppväcka rörelseminnet i hjärnan.

Stretching och spasticitet
Att sitta till häst ger dig en naturlig stretching av benen. Gravitationen tynger ner benen så att de på ett mjukt sätt stretchas när hästen rör sig. Rörelsen från hästen ger en naturlig massage och hjälper till att minska spasticitet.

Koordination
Att sitta till häst kräver mycket koordination. Hästen ger direkt feedback på hur din koordination fungerar - hästen reagerar nämligen på signalerna från hela din kropp.
Till häst tränas din kropp att fungera som en helhet. Kroppens reflexer och balans tränas redan vid små rörelser så som igångsättning av hästen, när du stannar hästen eller vid små svängar och riktningsändringar.

Bålstabilitet
Bålmuskelaturen stretchas genom hästens rörelse när ryttaren håller kroppen i en upprätt position. Även skuldror, arm- och handmuskulatur stretchas genom olika övningar man gör från hästryggen. Den burna hand och –armställning man eftersträvar under ridning hjälper till att lösa spasticitet.
Genom att låta musklerna arbeta i denna ställning i ett lugnt tempo får muskelaturen en sund uttröttning . Detta bidrar med tiden till en höjd, frisk muskelfunktion i hela kroppen. Denna muskelträning ger också en ökning av styrkan i dessa muskler och hämmar onormala rörelser.

Andning och cirkulation
Den upprätta position man har under ridning lämnar god plats för andningsorganen.
Detta gynnar såväl andning som cirkulation. Diafragman stärks vilket också kan påverka talförmågan. Som all fysisk aktivitet stimulerar ridning även aptiten. Matsmältningsapparaten stimuleras genom att tarmarna under rörelse masseras. Detta motverkar förstoppning som annars är en ganska vanlig åkomma när den fysiska förmågan att röra sig har minskat.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 03:54 Skribent: Viktoria Marklund
 

191202_Sponsring_banner_300x320.jpg

 

loggo fastec

Ange alt-text här.

 

 Nordtek_logo

Skellefteå taxi

Falksplåt

 

sisu

vasterbotten

 

 

 

 

Postadress:
Kågedalens RF - Ridsport
Bovägen 9
93441 Ersmark

Kontakt:
Tel: 0910723000
E-post: This is a mailto link

Se all info